I min bakgård
Et mye brukt uttrykk i miljødebatt forkortes NIMBY: Not in my backyard. Det brukes om at vi gjerne vil ha nye utbygginger, men ikke der vi selv er. Ofte brukes det for å gjøre narr av dem som heier på utbygginger, så lenge de slipper å se dem. I noen sammenhenger er det kanskje vel fortjent å gjøre narr, men ikke alltid.
Jeg tenker at dette med vår egen bakgård kan diskuteres på minst tre og mye mer interessante, måter. For hvis alle passer litt på sin egen bakgård, også i overført betydning, er det i det store og hele bra. Den største trusselen mot det biologiske mangfoldet er arealendringer, slik som utbygginger. Vi er rett og slett nødt til å slutte å stadig ta nye jordbruks- og naturområder og bygge veier, lager og hytter på dem. Hvis alle velger natur og matproduksjon over veier og hytter i de naturområdene de er glade i, er det et kraftig signal til politikerne.
Men hva skal vi ha i vår egen bakgård? Vi skal vel ha noe som er bra for verden. I den situasjonen vi er i nå, betyr det også at noen av oss må SE miljøløsningene. Noen ganger må de ta plass. Kanskje det nettopp er i din favorittalpinbakke at det skal være en vindturbin, på det pene taket i nabolaget at det skal være solceller, og at plenen din skal bli til en litt mer ruskete blomstereng til glede for insektene?
For dette med vår egen bakgård kan også sees på som et symbol for noe større. Verden må kutte i klimagassutslippene og ta bedre vare på det biologiske mangfoldet, veldig raskt. Det er lett å peke på at Kina forurenser mye og at Brasil tar for dårlig vare på regnskogen sin. Men det forandrer ikke på det faktum at vi her i Norge har et stort ansvar og store muligheter til å bidra i den internasjonale dugnaden. Dette gjelder i like stor grad på klima og natur, men er kanskje aller lettest å se for det biologiske mangfoldet: Bare norske beslutningstakere kan ta beslutninger som tar vare på norsk natur, fordi det er her den norske naturen er.
Det er i vår egen bakgård at vi har mest makt. Når vi bestemmer hvordan vi skal bruke et område, bestemmer vi over natur. Det gjelder i min egen bakgård (skal vi ha plen, blomsterkasser eller asfalt?) og når politikerne lager ulike former for arealplaner. Faktisk har kommunepolitikerne, de som er aller nærmest på nauren der de bor, aller mest makt. Nesten ni av ti beslutninger om arealbruk i Norge tas av kommunestyrer. Og som Spiderman og Pippi sier: Med mye makt og styrke, må man være veldig ansvarlig og snill. Det hviler mye på norske kommunestyrer de neste årene.
Dette kan virke deprimerende, eller man kan se det som den store muligheten det er: Det er de mange tusen kommunestyrerepresentantene over hele landet som skal forvalte arealene, og der kan de få til mye. Mye må de si nei til av hensyn til den prekære situasjonen vi er i: Jeg tror ikke den norske naturen eller utslippene tåler flere veier med mange felt og høy fartsgrense. Kommunestyrene må også velge natur og jordbruk over å bruke områder til nye lager og kjøpesentre. Samtidig er jo dette å si ja til så mye annet! Kommunestyrene kan velge kommuner som er rike på natur, og det er jo ikke lite. Det er også kommunene som har ansvar for parker, lekeplasser, barnehager og skoler, og der kan de velge mer natur og løsninger som ikke gir et stort forbruk, verken av areal eller andre ressurser.