WINGS fuglehus - åpning
Av Katrine Turner.
Hvor ville stæren bygget reir, hvis ikke vi hengte opp fuglehus til den? Før menneskene kom og tok kontroll over landskapet, pleide fugler å bygge reiret sitt i gamle trær, i skjul av høyt gress, i busker eller på klipper. Flere av disse mulighetene har forsvunnet etter hvert som menneskene har spredd seg, og mange fugler har ikke tilgang på gode hekkeplasser. De fleste byrom vil berikes hvis vi setter opp fuglehus for å erstatte de naturlige reirplassene som fuglene har mistet.
Forskjellige fugler har ulike preferanser for hvor, når og hvordan de vil bygge reir. Svaler og tårnseilere bygger reir oppunder halvtak, under takstein og i gamle låver. Du kan se dem suse elegant inn og ut, og det er en fornøyelse å observere dem i arbeidet – og ikke minst er det et sikkert tegn på at sommeren er på vei. Svaler blander gjørme med spytt, og de er flinke til å reparere gamle reir. Så gjenbruk er de gode på! Svarttroster vever seg reir av kvister og mose, og de gjemmer reiret i busker, hekker eller trekroner. Mange av de fuglene vi ser i byrommet i dag, vil imidlertid gjerne hekke i hulrom. Tidligere har de brukt hulrom i gamle trær, men de bruker gjerne fuglehus i stedet. Man kan tilpasse størrelsen på både selve fuglehuset og inngangshullet, slik at man tiltrekker seg spesifikke fuglearter. Og det er ikke kun de klassiske hagefuglene man kan glede med et menneskeskapt hus.
Hvis du vil sette opp fuglehus, er det viktig å tenke gjennom størrelsen på inngangshullet og plasseringen, for enkelte arter kan være svært kresne. Men det er alltid bedre med en tilfeldig eller feil størrelse på hullet enn at man ikke henger opp fuglehus i det hele tatt. Noe annet du kan tenke over, er at du kan tiltrekke ulike fugler basert på hvordan du henger opp husene. Noen arter, som pilfink og stær, liker å bo tett sammen i kolonier, mens fugler som kjøttmeis og blåmeis er territoriale og trenger hus som henger langt fra hverandre – ellers blir det nabokrangel. På samme måte er det noen fugler som helst hekker i ly fra kratt, mens andre gjerne vil opp i høyden og ha utsikt – tårnfalken er blant sistnevnte. Vi har samlet informasjon om dette i tabellen under.
Det er ikke sikkert det flytter fugler inn med det første, men de kommer helt sikkert etter hvert. En god ide er å henge opp fuglehusene på høsten eller vinteren, slik at fuglene kan venne seg til dem og menneskelukten får dunstet vekk. Når fuglehusene er hengt opp og det har flyttet inn fugler, skal de henge i fred. Selv om de voksne fuglene ikke er hjemme, sitter de mest sannsynlig i nærheten og følger med når du kikker etter de små, pipende fugleungene. De blir stresset av at du nærmer deg, og i verste fall kan det føre til at de finner seg et nytt sted å hekke og forlater ungene som allerede er klekket. Du trenger ikke rense fuglehus, det finner fuglene ut av selv. Og når du lar være å rense, kan du være så heldig at en koloni humler flytter inn neste år. Det skjer ikke hvis du renser fuglehuset, for humlene gjenbruker reirmaterialet fra fuglene. I tillegg til selve fuglehuset er det fint om det er mye kratt og kvister i nærheten, og gjerne også noen hjemmehørende blomster. Da kan fuglene finne ly og fred og insekter de kan spise – det er nemlig ikke alle fugler som spiser frø.